Hoe verloopt de plaatsing en installatie van een GPS-tracker? We geven een overzicht van de verschillende onderdelen en de soorten GPS-trackers.
De implementatie van track & trace
1. Hardware
De implementatie van track & trace begint met de installatie van hardware op de voertuigen en apparatuur die je wilt volgen in de vorm van een black box of zogenaamde GPS-trackers. Deze hardware bestaat meestal uit GPS-ontvangers en sensoren. GPS-ontvangers zijn verantwoordelijk voor het vaststellen van de locatie van het voertuig of de apparatuur, terwijl sensoren gegevens verzamelen over zaken als brandstofverbruik, snelheid, temperatuur en motorprestaties. In het geval van dure bouwmachines, kunnen sensoren zelfs trillingen en belastingen meten. De hardware kan uitgebreid worden met een tachograaf om de rij- en rusttijden bij te houden.
2. Software
De hardware is slechts de eerste stap. Het succes van track & trace hangt ook af van geavanceerde track and trace software die de gegevens verwerkt en gebruikers in staat stelt om de prestaties van de vloot te monitoren en te analyseren. Deze software biedt meestal functies zoals realtime tracking, rapportage, geofencing en waarschuwingen. Geofencing is vooral handig omdat het de mogelijkheid biedt om virtuele grenzen te creëren en waarschuwingen te genereren wanneer een voertuig deze grenzen overschrijdt.
3. Dataverbinding
Om de gegevens van de voertuigen en apparatuur naar het centrale systeem te verzenden, is een betrouwbare dataverbinding essentieel. Dit wordt meestal gedaan via mobiele netwerken, Wi-Fi of satellietcommunicatie, afhankelijk van de locatie en de beschikbaarheid van infrastructuur. Onderling kunnen de apparaten via bluetooth communiceren.
4. Integratie
Een cruciaal aspect van track & trace in fleet management is de integratie met andere systemen. Dit kan onder meer het beheer van tankkaarten, laadpassen, onderhoudsplanning en personeelsbeheer omvatten. Door deze systemen te integreren, kunnen bedrijven een uitgebreid beeld krijgen van hun vloot en de kosten beter beheersen.
Soorten GPS-trackers plaatsen
1. OBD GPS Tracker
U kunt de OBD GPS Tracker eenvoudig aansluiten op de OBD2 poort van uw auto. Deze poort bevindt zich doorgaans in de buurt van het stuur, vaak achter een klepje. Het is niet nodig om de GPS-Tracker in te bouwen, je kunt deze eenvoudig zelf inpluggen. De tracker is direct operationeel, maar het is wel vereist dat u zelf ontdekt waar de OBD2 poort van uw voertuig zich bevindt. Het goede nieuws is dat alle moderne auto’s standaard zijn uitgerust met een OBD2 poort.
2. Accu GPS Tracker
U kunt de Accu GPS Tracker eenvoudig op de accu van uw auto bevestigen. Het is noodzakelijk dat u zelf de plus- en minpolen aansluit op de autobatterij. De GPS Tracker is uitgerust met dubbelzijdige tape voor een stevige bevestiging. Het aansluiten van een contact is niet vereist, aangezien deze GPS Tracker is uitgerust met een bewegingssensor. De ritten worden nauwkeurig geregistreerd op basis van een detectie van een sprong in het voltage van de accu (bijvoorbeeld bij het starten van de motor) in combinatie met de bewegingssensor.
3. Inbouw GPS Tracker
De Inbouw GPS Tracker dient daadwerkelijk in uw voertuig te worden geïnstalleerd. Voor deze installatie sluit u de plus, de min en de geschakelde plus (contact) aan. Vaak wordt deze GPS Tracker discreet weggewerkt, buiten het zicht van de bestuurder. Wij raden aan deze inbouw te laten uitvoeren door een professionele garagehouder. De Inbouw GPS is niet toegankelijk voor de bestuurder, onzichtbaar en daarom niet alleen geschikt voor het registreren van ritten, maar ook voor het terugvinden van uw voertuig in geval van diefstal. Dit komt doordat de dief niet op de hoogte is van de locatie van de GPS Tracker en omdat deze onzichtbaar en niet toegankelijk is.